De Reactie van GroenLinks fractie Epe op de begroting 2015.

De decentralisatie gefinancierd?

Op basis van de Toekomstvisie Epe 2030, het fenomeen “ Regiegemeente”  en het coalitie akkoord is het college er in geslaagd om een sluitende begroting 2015 samen te stellen.

Hoewel weinig ruimte voor nieuw beleid, is het college niet teruggeschrokken voor realiseren van doelstellingen uit het collegeakkoord door eenmalige middelen te gebruiken. Het zal in 2015 gaan om eenmalige projecten, voor 2016 wordt gezocht om nieuw beleid structureel voort te zetten.

GroenLinks vindt belangrijk dat aandacht blijft voor mensen die zichzelf minder redden in de samenleving en ook om aandacht te schenken aan ons leefklimaat: milieu, natuur, omgaan met grondstoffen.

De begroting steunt op 4 pijlers: Sociaal, Ruimte, Economie en Bestuur.

De pijler Sociaal ondersteunt investeren in de zorg: in 2015 zal de decentralisatie van AWBZ naar gemeentelijke WMO duidelijkheid geven over hoe die zorg er uit gaat zien. Het is een enorme uitdaging voor gemeentes om die zorg te (laten) bieden, hetzij door professionals, hetzij door vrijwilligers. In deze begroting wordt nadrukkelijk aandacht gegeven aan vrijwilligersorganisaties.

GroenLinks vindt het belangrijk dat inwoners van Epe allemaal de kans krijgen om mee te doen, opdat duidelijk is dat ieder mens een bepaalde waarde heeft voor de samenleving.                          “We laten niemand vallen” staat in het GL-verkiezingsprogramma; de ontwikkelingen voor WMO, Jeugdzorg en Participatiewet wijzen in de goede richting

De pijler Ruimte heeft duurzaam wonen, het groene en landelijke karakter van de gemeente, duurzame ontwikkelingen en het stimuleren van lokale initiatieven als belangrijke motieven. Hoewel deze thema’s de afgelopen 10 jaar gemeengoed lijken te zijn geworden, zal aandacht hiervoor door raadsvoorstellen, maar ook in de uitvoering van het beleid noodzakelijk blijven.

Onderwerpen als afronden van de fietsringknelpuntenaanpak in Epe én Vaassen, veilige schoolroutes en verbetering van het openbaar vervoer zijn voor GroenLinks speciale aandacht waard.

De pijler Economie heeft als 1 van de thema’s Meedoen wat voor GroenLinks een sociale invulling heeft:  mensen blijven activeren, organisaties en bedrijven verleiden tot het inzetten van mensen die ver van de arbeidsmarkt staan en armoede tegengaan waarbij naast handhaven van het huidige voorzieningen niveau  aanvullende financiële maatwerkvoorzieningen worden opgezet zodat mensen kunnen blijven meedoen.

GroenLinks zal dit beleid van harte ondersteunen.

De pijler Bestuur tenslotte kent als thema’s goede dienstverlening en regisserende gemeente.

Hoewel “goede dienstverlening” voor GroenLinks zo vanzelfsprekend is, dat dit niet apart benoemd zou moeten worden (bestaat andere dienstverlening?), is het verstandig om inhoudelijk aandacht te besteden aan dienstverlening en dit op peil te houden.

Voor een regisserende gemeente is burgerparticipatie volgens GroenLinks medebepalend voor het succes van uitgevoerd beleid.

De begroting 2015-2018 ziet er volgens GroenLinks evenwichtig en ondanks de zeer kleine financiële speelruimte toch toekomstbestendig uit. Wij zullen ons inzetten om uitvoering van het voorgestelde beleid mogelijk te maken.