GroenLinks Epe maakt zich grote zorgen over mogelijke verkennende schaliegasboringen in de gemeente Epe. De provincie Gelderland heeft zich al tot “schaliegasvrije provincie” verklaard. Binnenkort zal ook de gemeenteraad van Epe op verzoek van GroenLinks en PvdA discussiëren over schaliegasboringen. GroenLinks is nu op zoek naar gegevens over hoe de aardkorst onder Epe in elkaar zit. Wie iets weet over boortorens, boringen, seismisch onderzoek, aardbevingen bij of in de buurt van de gemeente Epe etc. wordt verzocht dat te melden bij fractievoorzitter Jan Aalbers van GroenLinks.

Schaliegas zit opgesloten in zgn. schalie, gesteente op grote diepte in de bodem. Dat gas komt niet vanzelf uit het gesteente vrij zoals bijv. bij de aardgasvoorraad van Slochteren of in de Noordzeebodem het geval is. Om het gas  uit de schalielagen te laten komen moeten die eerst “gefract” worden. Dat gebeurt door het injecteren van water en boorvloeistof met chemicaliën onder hoge druk. Daardoor ontstaan scheuren in het gesteente.

 

In Nederland wordt volop gediscussieerd over de risico’s. Boortorens van 30-50 m, veel vrachtverkeer, lawaai, landschapsaantasting en ook het risico op aardbevingen en vervuiling van grondwater krijgen veel aandacht.



boortorens bij Epe ??

Ook onder Epe en omliggende gemeenten komt schaliegas voor. De fractie van GroenLinks heeft er in oktober 2011 al raadsvragen over gesteld. Volgens de antwoorden van B&W was er niets bekend over eerder boringen naar fossiele brandstoffen.

“Ik weet vrijwel zeker dat er in onze gemeente boortorens hebben gestaan langs een traject van zuidwest naar noordoost” herinnert GL-fractielid Jan de Graaf zich; “ik was toen nog heel jong, maar er zijn vast wel mensen die weten waar en wanneer dat is gebeurd” veronderstelt hij.

“We weten al wel iets over een zgn. breuklijn vlakbij de gemeentegrens met Heerde en over aardbevingen bij Harderwijk(1906) en Apeldoorn (1997)” vult fractievoorzitter Jan Aalbers aan.

De GroenLinks-fractie wil graag zoveel mogelijk gegevens verzamelen en vraagt iedereen die iets naders weet of kan vinden dat te melden via bjaalbers@epe.nl of via de Facebookpagina van GroenLinks Epe. De fractie zal alle gegevens verzamelen op de website epe.groenlinks.nl zodat de gegevens voor iedereen beschikbaar komen.