GroenLinks heeft het College van B&W van Epe opheldering gevraagd over het jaarsalaris van de directeur van de RGV en de commissarissen. Verder wordt uitleg gevraagd over de mogelijke overname van Achterhoekse recreatieplassen, maar ook over mogelijk risicovol omgaan met geld. Tenslotte wil GroenLinks weten wélke gronden in 2011 door RGV in de buurt van Epe zijn aangekocht.
De RGV Holding BV is een onderneming van de Recreatiegemeenschap Veluwe. De Veluwse gemeenten zijn de aandeelhouders van de RGV Holding BV. RGV beheert o.a. de Veluwse recreatieplassen als Zandenplas, Heerderstrand, Kievitsveld en Bussloo, maar ook andere recreatievoorzieningen zoals fietspaden. Maar ook een camping en zelfs een zandwinning zijn onderdeel van de RGV-activiteiten.
Na de grote zandwinningen voor de aanleg van de autosnelwegen in onze regio zijn de ontstane plassen beheerd door een samenwerkingsverband van de Veluwse gemeenten. Om slagvaardiger te kunnen opereren is de RGV Holding BV opgericht, de gemeenten zijn de aandeelhouders. Een overheids-BV dus. De RGV beheert de recreatieplassen, heeft die zonder betaling gekregen en hoeft er geen rentelasten of aflossingen over te betalen. De RGV Holding voert het beheer over de recreatieplassen, maakt daarvoor wel kosten en probeert die terug te verdienen door inkomsten uit parkeren, verpachten van horeca/kiosken etc.
Uit het jaarverslag blijkt dat voor de directeur in 2011 ruim € 314.000 is uitgegeven. Dat ligt vér boven de zgn. Balkenende-norm of boven de wettelijke norm WOPT (Wet Openbaarmaking uit Publieke middelen gefinancierde topinkomens). Ook de leden van de raad van commissarissen krijgen gemiddeld ruim € 12.000 per jaar voor een beperkte inzet. Ook daar wil GroenLinks opheldering over.
Verder wil GroenLinks van het college van B&W weten of er nog meer overheidsgerelateerde organisaties zijn waar de inkomensnormen worden overschreden. Dat geldt voor de directeur van Triada, maar wellicht zijn er meer. De onderliggende vraag en boodschap is natuurlijk: “Laten we daar eens wat aan doen”. We vinden dat dergelijke vergoedingen echt naar beneden moeten.
Berichten uit de Achterhoek wijzen er op dat de Achterhoekse recreatieplassen mogelijk worden overgenomen door de RGV of door de overeenkomstige organisatie uit het Rivierenland.
GroenLinks wil daar graag opheldering over; het zou namelijk best zo kunnen uitpakken dat de Veluwse recreanten gaan meebetalen aan het instandhouden van de Achterhoekse recreatieplassen. Als dat niet voldoende oplevert, dan zijn uiteindelijk de Veluwse gemeenten aan de beurt om de tekorten aan te vullen.
Vanuit Achterhoeks perspectief bezien moet het toch ook vreemd zijn dat de recreatieplassen die gratis aan de Achterhoekse recreatiegemeenschap zijn toebedeeld nu in Veluwse handen overgaan ?
RGV blijkt op financieel gebied gebruik te maken van financiële derivaten. Dat zijn nou juist de soort zaken waar menige organisatie zich aan vertild heeft. GroenLinks vraagt daarom naar de risico’s voor de gemeente.
De kritische toon van de vragen betekent overigens niet dat GroenLinks op voorhand verwijten zou maken aan wethouder De Vries die de Eper belangen in de aandeelhoudersvergadering behartigt.
We maken het met deze vragen juist mogelijk om duidelijkheid te geven over de Eper opstelling in de vergaderingen van de RGV-aandeelhouders.
In andere gemeenten zijn ook vragen over het salaris van de RGV directeur gesteld: in Heerde door PvdA, in Wijchen door het CDA en ook in Nijmegen en Apeldoorn zijn al raadsvragen ingediend.