Voor de inrichting van het Landbouwontwikkelingsgebied Beemte-Vaassen wordt een intergemeentelijk bestemmingsplan ontwikkeld. Dat valt niet mee wanneer je let op de discussies over megastallen, gezondheid, fijnstof en dierenwelzijn. Apeldoorn en Epe menen dat alvast kan worden begonnen met de uitvoering voordat het bestemmingsplan is goedgekeurd.
De agenda voor de raadscommissie van 2 februari vermeldde een voorstel voor het wijzigen van een bestemmingsplan voor het agrarisch bedrijf aan de Gatherweg 28. GroenLinks toonde zich in heel veel opzichten verbaasd.
Het betreffende agrarisch bedrijf (vleeskuikenouderdieren en rundveehouderij) ligt op de gemeentegrens van Apeldoorn en Epe. Het bedrijf wil graag uitbreiden en heeft daarvoor van beide gemeenten toestemming nodig. Bovendien ligt het bedrijf in het gebied van het LOG Beemte-Vaassen. Het voorstel ging over het inkrimpen van bouwmogelijkheden op het Eper deel van het bedrijf en tegelijkertijd het uitbreiden op Apeldoorns gebied.
Je zou het erg eenvoudig kunnen benaderen door alleen naar het Eper deel te kijken, op dat deel wordt nl. geen dierhouderij uitgebreid. Dan zou het allemaal snel geregeld kunnen worden. Echter, het ontwerp-bestemmingsplan voor het LOG Beemte-Vaassen is een co-productie van de gemeenten Apeldoorn en Epe en de provincie Gelderland.
te dicht op elkaar
GroenLinks toonde zich hoogst verbaasd over het feit dat er nu mede-werking wordt gevraagd voor het laten realiseren van veehouderij-gebouwen met een onderlinge afstand die KLEINER is dan de door de raad van Epe gewenste, minimale afstand (250 meter) en zelfs kleiner dan de absoluut vereiste, minimale afstand van 100 meter.
recht doet onrecht aan terechte discussies
Vervolgens wordt dan het plan “bij recht” ingepast in het grote LOG-plan en zal daarin dan strijdig blijken met de minimaal vereiste 100 meter. Op deze wijze wordt volgens GroenLinks een procedurele fout gemaakt, namelijk de vereiste raadpleging van instanties als mede-overheden wordt overgeslagen. Bovendien wordt doelbewust een strijdigheid met de planregels-LOG gerealiseerd die niet meer terug te draaien is.
Jan Aalbers vroeg de wethouder of dit plan niet gewoon een “naar voren halen” van een deel van de behandeling van het LOG-bestemmingsplan is. Die constatering bleek juist. Volgens de wethouder gebeurt dit omdat de aanvrager zijn aanvraag nu al “bij recht” kan doen. Dat onderschrijven we natuurlijk, maar het is goed gebruik om ruimtelijke ontwikkelingen ook te bezien in het kader van voorgenomen beleid. Hier is al een “voorgenomen beleid” in vergevorderde staat van voorbereiding. Immers, het ontwerp-bestemmingsplan LOG komt al in het voorjaar in de raadsbehandeling. Het ziet er niet naar uit dat het voorstel de instemming van GroenLinks zal krijgen.