Waterschap Veluwe en gemeente Epe hebben samen een waterplan opgesteld. In dat waterplan worden de plannen en beleid van beide overheden op elkaar afgestemd. GroenLinks is blij met het waterplan, maar wees op een aantal zaken die rond water nog wat beter geregeld kunnen worden. Ecologie, cultuurhistorie, molenverordening en afkoppelplannen kunnen nog beter in elkaar grijpen.

Allereerst is er het provinciale waterplan. Daarin krijgen de gemeenten de taak om water met de aanduiding HEN (hoogste ecologische niveau) en SED (specifiieke ecologische doelstelling) te beschermen via de bestemmingsplannen. We willen graag dat er een paraplu-bestemmingsplan komt dat dit in één keer goed regelt voor de hele gemeente.

 

Als tweede is er het cultuurhistorisch beleid van de gemeente. De sprengenbeken in onze gemeente zijn heel erg waardevol voor natuur, maar zijn ook cultuurhistorische monumenten van de industriële ontwikkeling: watermolens gebruikten de energie van water voor het malen van graan, het maken van papier, het pletten van koper etc. en later werden de beken ook  waterleverancier voor de talrijke wasserijen. We willen graag dat ook de cultuurhistorische waarde van de sprengenbeken wordt veilig gesteld via de bestemmingsplannen.

 

Als derde is er de Gelderse molenverordening. Die verordening regelt de bescherming van de windvang van windmolens en daarmee de energievoorziening. Voor watermolens wordt ook de energievoorziening beschermd: de watertoevoer. GroenLinks vindt de molenverordening erg belangrijk. Voor de Vaassense molen stemden we steeds tegen de verhoging van de molen – we wilden geen groot bedrag aan gemeenschaps-geld inzetten om projectontwikkelaars aan extra inkomsten uit een extra bouwlaag te helpen. De Kopermolen van Zuuk heeft nog prima kansen om weer goed te gaan functioneren als watermolen. Alle reden dus om de watervoorziening te beschermen.

 

Tenslotte zijn er nog de zgn. afkoppelplannen. Wanneer regenwater de kans krijgt om in de bodem te infiltreren en niet in de riolen komt, werkt dat dubbel voordelig. De grondwatervoorraad wordt aangevuld en we hoeven minder geld uit te geven aan het vergroten van de rioolcapaciteit. Bovendien is al dat regenwater niet positief voor de werking van de rioolwaterzuiveringsinstallaties. Wist u overigens al dat de Eper zuivering wordt omgebouwd naar een nieuw en revolutionair type ? 

 

Wethouder Joop van Nuijs erkende in zijn reactie de belangen waar GroenLinks de aandacht voor vroeg. Hij zegde toe de mogelijkheden voor de planologische bescherming van natuur- en cultuurhistorische waarden goed te zullen borgen.