GroenLinks is sinds de aftrap van deze collegeperiode één van de coalitiepartijen. Het coalitieakkoord “Samen verder, samen beter” gaat voor GroenLinks duidelijk trap op ! We herkennen onze inbreng voor duurzaamheid, actief sociaal beleid, fietsverkeersbeleid en actief jeugdbeleid. Onze blik op de meerjarenbegroting richt zich uiteraard daar als eerste op.

 

 

GroenLinks:  TRAP OP !  en linksaf …..

 

leidend optreden

De financiële situatie van Epe staat onder druk door de economische crisis. Geldstromen van het Rijk naar gemeenten worden flink geknepen. Gemeentebegrotingen moeten sluitend zijn,  dus gaat ook Epe financieel de trap af.  De manier waaróp heeft uiteraard volledige aandacht van GroenLinks en hoort wat ons betreft zo min mogelijk directe pijn te veroorzaken voor mensen die minder kansen hebben.

Het college kiest een systematiek die tegelijkertijd uitgaven vermindert, inkomsten verhoogt en financieel technische verbeteringen aanbrengt. Daardoor blijft het mogelijk ruimte te creëren voor nieuw beleid. In de meerjarenbegroting herkennen we opnieuw de voornemens voor duurzaamheid, sociaal beleid, fietsverkeersbeleid en jeugdbeleid.

Dat geeft vertrouwen maar is geen reden om achterover te leunen. De regiefunctie van de gemeente Epe zal echt op de proef worden gesteld, een leidende rol is nodig. We kunnen niet volstaan met afstoten van taken naar het maatschappelijk krachtenveld en afwachten wat er van terecht komt.

 

ambitieuze begroting – lef en samenwerking nodig

De meerjarenbegroting 2011-2014 is “ambitieus in moeilijke tijden”. Er is beperkt ruimte voor nieuw beleid, de kwaliteit van de rol van de gemeente wordt verbeterd. Bij het invullen van  bezuinigingen wordt de dialoog gezocht met inwoners en maatschappelijke instellingen.  Lef én samenwerking zijn essentieel. Financieel de trap af, maar met de relatie overheid/maatschappij/burger de trap op ! 



Communicatie wordt uiterst belangrijk. De gemeenteraad hoort daarin met B&W samen te werken. Raadsleden horen hun rol als volksvertegenwoordiger al tijdens het proces in te vullen. GroenLinks ziet dat als kans om de wens voor activerende democratie vorm te geven.

rijksinvloed groot en onzeker

De Rijksbegroting 2011 ( kabinet Balkenende) leidt tot kortingen voor WMO, inburgering,  re-integratie van werklozen en bijstandsuitkeringen. Dat zal veel aandacht vragen op gemeentelijk niveau. Vanuit het regeerakkoord voor het nieuwe kabinet Rutte is ook veel lokaal onheil te verwachten: kortingen voor regionale uitvoeringsdiensten, lokaal inkomensbeleid, stedelijke vernieuwing. De uitwerking van kortingen voor kunst en cultuur voor de gemeente zijn nog onduidelijk. Wel krijgen we te maken met decentralisatie van jeugdzorg en AWBZ. Hierdoor dreigen we echt van de trap te vallen en pijnlijk terecht te komen.

Als pluspunt geldt dat de algemene korting op het gemeentefonds niet zal doorgaan. Daarmee klimmen we dus weer een klein beetje de trap op.

GroenLinks blijft op lokaal niveau bereid om samen verder te gaan en te stevig werken aan het samen beter maken van onze gemeente.