Voor het recreatiegebied Kievitsveld is een bestemmingsplanwijziging ter inzage gelegd (vestiging ontbijthotel bij Veluwse Bron). Voor dit recreatiegebied geldt een gebruiksbepaling met bestemmende werking, nl. de bepaling dat de recreatieterreinen van RGV Holding BV en van deelnemingen van RGV Holding BV in hun totaliteit voor tenminste 50% vrij toegankelijk dienen te blijven en dat voor elk afzonderlijk terrein geldt dat die toegankelijkheid tenminste 25% dient te zijn. GroenLilnks wil nu van B&W weten: "Hoe meet je dat ??"
Het recreatief gebruik van het Kievitsveld betreft historisch en actueel voornamelijk zwem- en strandrecreatie, daarnaast gaat het vooral om wandelen en natuurbeleving.
De Smallertse en Nijmolenseplas zijn ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de snelweg A50. Rijkswaterstaat maakte er recreatieplassen van en droeg het beheer over aan de gemeenten. De Veluwse gemeenten richtten daartoe eerst een gemeenschappelijke regeling in en later werd dit geprivatiseerd naar de RGV Holding. De gemeenten zijn daar de aandeelhouders van, een overheids-BV dus.
Bij GroenLinks bestaat de indruk dat het deel van het recreatieobject Kievitsveld ten westen van de Viskweekweg vrijwel geheel niet meer toegankelijk is voor recreatie. Er is nog slechts één wandelpad tussen de Achterdorperweg en de Viskweekweg toegankelijk (onderdeel van het Loobrinker-klompenpad). De Nijmolenseplas is niet toegankelijk voor vrije recreatie.
Voor het deel ten oosten van de Viskweekweg is de toegankelijkheid ruimer, maar hier is het de waterskibaan die de toegankelijkheid van de Smallertseplas aanzienlijk beperkt.
Wij vermoeden dat al in de huidige situatie of wellicht in de toekomstige situatie strijdigheid bestaat of ontstaat met wat redelijkerwijs verstaan dient te worden onder de 25% vrije toegankelijkheid.
GroenLinks heeft een serie vragen aan B&W gestuurd:
- welke afspraken bestaan er om die 50% en 25% te meten ?
- welk resultaat heeft die meting voor het Kievitsveld in de huidige situatie ?
- welk resultaat heeft die meting voor het Kievitsveld na uitvoeren van de mogelijkheden die het nieuwe bestemmingsplan biedt ?
GroenLinks weet niets over dergelijke afspraken. Daarom vragen we ook naar de mening van B&W:
- bent u met ons eens dat het voor de behandeling van het bestemmingsplanvoorstel nodig is hierover helderheid te hebben ?
- bent u met ons eens dat de aandeelhoudende gemeenten van RGV Holding BV gezamenlijk (bijv. via een gelijkluidende verordening) in alle gemeenten zouden moeten vastleggen hoe het 50%-criterium wordt gehanteerd ?
- bent u met ons eens dat Epe, maar ook alle andere gemeenten zouden moeten vastleggen hoe het 25% criterium wordt gehanteerd ?
- welke criteria / berekeningswijzen lijken u hanteerbaar en welke hebben uw voorkeur ?
B&W hebben voorgesteld deze vragen zo snel mogelijk schriftelijk te beantwoorden. Dat vinden we geen bezwaar, uit de toevoeging "zo snel mogelijk" leiden we af dat B&W het ook belangrijk vinden om deze antwoorden te hebben.