De raadsfractie GroenLinks wil dat de gemeente Epe zorgt voor betere bewegingsruimte voor dieren in het buitengebied, zeker in gebieden met een belangrijke natuurwaarde. Hekwerken rond particuliere terreinen zijn vaak erg hoog, erg dicht, voorzien van gevaarlijke uitsteeksels en vormen enorme barrières voor passerend wild. De fractie wil het tegengaan van deze “verhekking” prioriteit geven en wil de mogelijkheden om handhavend op te treden goed in beeld laten brengen.
GroenLinks vindt dat enorme hekwerken lang niet altijd nodig zijn. Fractievoorzitter Jan Aalbers stelt: Wie het voorrecht en geld heeft om “in de bos” te wonen, hoort ook verantwoordelijkheid voor het karakter van het gebied te dragen. Voor GroenLinks hoeven echt niet alle hekken weg. Er zijn goede mogelijkheden om wél zwijnen tegen te houden en reeën, herten en kleinere dieren door te laten”. De fractie wil daarom verder dat er goede voorlichting over verantwoorde hekken en rasters beschikbaar komt.
GroenLinks diende in november een motie in om de verhekking aan te pakken. Die motie werd aangehouden omdat er mogelijk op provinciaal niveau een bredere aanpak werd voorbereid.
Eerder in 2010 was er bovendien een klacht van een mondige burger bij de bezwarencommissie van de gemeente Epe. Haar bezwaren tegen de verhekking kregen een sympathiek oor van de commissie maar op formele gronden werd zij niet als belanghebbende erkend. “De echte belanghebbenden, de dieren, kunnen zich niet bij de commissie laten horen. Vandaar onze actie om het eens goed uit te laten zoeken” , vult Jan Aalbers aan.
Natuurbeleid richt zich op biodiversiteit, de soortenrijkdom voor planten en dieren. Goede verspreidingsmogelijkheden zijn daarvoor erg belangrijk. In het buitengebied komt op veel plekken, met name bij grotere woningen, ernstige “verhekking” voor. Eigenaren en gebruikers gaan veel verder dan eenvoudig afbakenen. Zeker wanneer meerdere percelen verhekken wordt de doorgang haast onmogelijk. Grote hekwerken zijn vaak ook in strijd met de bouwvoorschriften.
GroenLinks wijst tenslotte op het Bomenbeleidsplan en het Landschapsontwikkelingsplan van de gemeente Epe als voorbeelden hoe de gemeente goede zorg geeft aan de kwaliteit van de leefomgeving.
Vanuit Gemeente Epe is de gevraagde ambtelijke ondersteuning inmiddels toegezegd.