Epe gaat concreet aan de slag met beleid voor duurzaamheid en milieu. GroenLinks is blij dat er direct al concrete maatregelen op stapel staan.
Tijdens de vorige raadsperiode kwam er een welkome kentering in de opstelling van de gemeenteraad. Een raadswerkgroep ging aan de slag met en startnota voor duurzaamheidsbeleid. Vervolgens werd een milieuambtenaar aangesteld met als eerste taak een aanvraag voor de regeling Stimulering Lokale Klimaatinitiatieven op te stellen. Helaas bleek de subsidiepot leeg. Wel kon GroenLinks het voor elkaar krijgen via een amendement dat de beschikbare € 101.000 voor gemeentelijke cofinanciering van SLOK-projecten ook werd veiliggesteld voor toekomstige projecten via andere regelingen.
impuls
Bij de vorming van de huidige coalitie werden Nieuwe Lijn, CDA, PvdA en GroenLinks het er over eens dat er een flinke impuls aan het duurzaamheids-beleid gegeven zou moeten worden. Met het oog op de aanstaande kortingen op het gemeentefonds stelden we al een alternatieve financiering voor.
aan de slag en kansen benutten
Hoewel de duurzaamheidsnota heel specifieke maatregelen beschrijft zal het toch ook van belang zijn om kansen die zich voordoen te kunnen benutten. We vroegen aandacht voor nieuwe rondes van rijkssubsidie-regelingen, mogelijke bijdragen van Provincie Gelderland en aanhaken bij initiatieven in de regio Stedendriehoek.
concrete maatregelen
Wethouder Van Nuijs noemde voor de komende tijd de vorming van een investeringsfonds waarmee zonnepanelen op openbare gebouwen als scholen kunnen worden betaald. Het fonds zou met de behaalde besparingen weer aangevuld kunnen worden en vervolgens kunnen de scholen nog jarenlang van de gratis zonne-energie profiteren.
Voor particulieren zijn er de mogelijkheden voor subsidie bij het nemen van energiebesparende maatregelen.
Van Nuijs wees ook op de aanstaande besprekingen met supermarkten over deelname aan het Convenant duurzame supermarkten. Voor 2011 staat een lokale duurzaamheidsconferentie op het programma.
GroenLinks verwacht veel van het nu ingezette beleid. Bewustwording is een belangrijk doel, voor burgers, bedrijfsleven en overheid.
Maatregelen als het plaatsen van zonnepanelen op openbare gebouwen en de lokale duurzaamheidsconferentie juichen we van harte toe, we herkennen er onze moties in die we de laatste jaren hebben ingediend.
grote meerderheid
De nota werd met grote meerderheid aanvaard: NL, CDA, PvdA, GroenLinks en GB stemden in. De VVD, SGP/CU en D’66 stemden tegen. Vooral van die laatste twee partijen is het standpunt merkwaardig. In de vorige raadsperiode werkte SGP/CU volop mee aan de startnota Duurzaamheid en liet regelmatig een milieuvriendelijk geluid horen. Ook D’66 profileert zich vaak als partij die natuur en milieu graag wil versterken.
kattige en onaangename discussie
De discussie over de Duurzaamheidsnota had niet altijd een gelukkig verloop. De Stentor schreef er al wat over. In de richting van GroenLinks werden ook een aantal sneren uitgedeeld.
In een apart artikel leest u hoe de Jan-in-de-zak –uitdrukking werd gebruikt om GroenLinks te diskwalificeren. Het antwoord van GroenLinks was raak !!