De titel van een nieuw album uit de serie Eper avonturenserie “Jan, Jan en de zwijnen” ? Nee, het is wél het verhaal van een gemeenteraad die in meerderheid overtuigd is van de noodzaak om met een hek de knorrende hordes in het verre buitengebied te houden. Er is echter één fractie die moedig weerstand biedt aan de druk dankzij de principes van open en transparant bestuur.
GroenLinks wil de nut-en-noodzaak-discussie niet laten verstoppen achter een haastig verstrekte zak met gemeentegeld om meer geld uit het verre Arnhem te kunnen ontvangen. De dappere fractie wilde de knip op de knip van het college van B&W zetten. De discussie over “intern verdeeld GroenLinks” was een handige afleidingsmanoeuvre om te proberen het vuur onder de toverdrankketel van GroenLinks te doven. Maar nu genoeg knipogen naar de strips van Kruis en Goscinny. We beschrijven de feiten in een apart artikel. Hier leggen we eerst even uit hoe het zit met die afleidingmanoeuvre over GroenLinkse verdeeldheid.
GroenLinks is een partij waar ruimte is voor discussie, voor verschillende principes en meningen. Zo zijn we niet gecharmeerd van jacht, zeker niet van plezierjacht. We streven naar ruimte voor natuur, biodiversiteit vinden we belangrijk. Flora en fauna moet de ruimte hebben om zich te kunnen verspreiden en daarom steunen we graag de Ecologische Hoofdstructuur. Hekken die het leefgebied van wilde dieren verkleinen en die verspreiding belemmeren willen we dus liever niet.
GroenLinks wil geen wilde zwijnen in de dorpskernen, we willen daar ook een structurele oplossing voor. We begrepen in 2011 heel goed dat daar geld voor nodig zou kunnen zijn en stemden in met het reserveren van € 100.000 euro. De burgemeester – hij was en is portefeuillehouder – zegde toe op zoek te gaan naar meer geld en dan terug te komen bij de raad met een compleet voorstel om over het geheel een goede discussie te kunnen voeren.
Een jaar later kwam het verzoek om een klein bedrag aan de begroting van 2012 toe te voegen voor de kapitaallasten van nog wat extra gemeentelijk geld dat nodig was voor het uitvoeren van het zwijnenkerend raster. We hebben dat toen aangegrepen om een vrijwel gelijkluidend amendement in te dienen: wel het geld reserveren, maar het krediet niet te verlenen. Dat amendement werd in 2012 verworpen.
In de begrotingsvergaderingen van dit jaar kwam GroenLinks opnieuw in actie om eerst een nut-en-noodzaak-discussie te voeren. We zijn blij met de steun die we in de raad kregen van VVD, D’66, SGP-CU. Samen haalden we daarmee 10 stemmen. Geen meerderheid dus. Toch was de conclusie duidelijk: de inhoudelijke discussie blijft achterwege.
We verwijzen graag naar de tekst van de algemene beschouwingen, de berichtgeving in De Stentor en Veluweland en naar de GroenLinkse reacties in een artikel en een eerdere discussie op Epernet. Wie Facebook volgt kon daar zien hoe de VVD zelfs de verslaggeving over de GroenLinkse actie met genoegen onder de aandacht van VVD-volgers bracht.