Inwoners van Heerde, leerlingen van de Noordgouw en ambassadeurs duurzaamheid kwamen op 10 oktober 2016, de Dag van de Duurzaamheid, naar

De Heerd om het duurzaamheidsevenement ‘Heerde Duurzamer’ te beleven. Ook zijn deze avond de eerste plannen voor een Energiecorporatie gepresenteerd.

 

Het evenement werd georganiseerd door de werkgroep ‘Heerde Duurzamer’ van de gemeenteraad van Heerde. Zij konden zich verheugen op een enthousiaste belangstelling, hetgeen zeker in de gemeente een vervolg zal krijgen.

 

Duurzaamheid doen

De deelnemers hebben zich tijdens het evenement op een bijzondere manier verdiept in de vele aspecten die duurzaamheid kent. De serious game ‘The climate challenge’ werd hiervoor gespeeld en intens beleefd. De deelnemers hebben aan den lijve kunnen ondervinden dat te veel vervuiling uiteindelijk leidt tot een crisis of natuurramp. Het werd een boeiende strijd met discussie en input voor mogelijke vervolgstappen. De leerlingen van de Noordgouw, die het spel aan het eind van de middag speelden, werden door de uitkomst gegrepen. Zij gaven aan hier op school met de andere leerlingen verder mee te willen.

 

Concrete plannen Energiecorporatie Heerde

Een groep inwoners van de gemeente Heerde zet zich in voor het oprichten van een Energiecorporatie Heerde waar alle inwoners hun voordeel mee kunnen doen. Ze presenteerden hun belangrijkste ideeën tijdens Heerde Duurzamer. De enthousiaste inwoners gaven een eerste aanzet op hoofdlijnen en de vervolgstappen die gezet moeten worden voor een Energiecorporatie. Feit is dat er subsidiegeld ‘op de plank ligt’. Om hiervoor in aanmerking te kunnen komen moeten concrete plannen worden gemaakt. Dit kan in de vorm van de Energiecorporatie Heerde.

 

Slowfood

De avond, die geopend werd door burgemeester Inez Pijnenburg, werd omlijst door heerlijke eerlijke pure hapjes. Dit als verbinding met de Heerder Kringloop economie! Alles stond in het teken van ‘Samen maken wij Heerde Duurzamer’ en dat gevoel hebben de organisatoren goed over weten te brengen op de enthousiaste bezoekers.