Discriminatie vanwege sexuele geaardheid mag niet. Toch was er voor bijv. schoolbesturen een mogelijkheid om homosexuelen te ontslaan. Er is nu nieuwe hoop.
In april 2009 kreeg een homosexuele leraar van de School met de Bijbel uit Emst ontslag nadat hij bekend maakte met zijn partner te gaan samenwonen. GroenLinks stelde daarop schriftelijke vragen aan het College van B&W van Epe.
Het college wilde zich niet in de kwestie mengen, men wilde het aan het schoolbestuur overlaten om een andere baan voor de leerkracht te vinden.
meldpunt discriminatie
GroenLinks trok de kwestie direct al breder door ook de plaatselijke overheid op de verplichting te wijzen om er voor te zorgen dat de grondrechten van onze samenleving worden gerespecteerd. Een zgn. Meldpunt Discriminatie voor de gemeente Epe bleek inderdaad te bestaan: in Apeldoorn.
Destijds beoordeelden we de reactie van B&W als zwak, het Emster schoolbestuur kreeg zo immers de kans om via een sluiproute tot een homo-discriminerend ontslag te komen. Onze motie kreeg in de gemeenteraad vervolgens alleen de steun van PvdA en LBP.
landelijke aandacht
Het Emster schoolbestuur vond dat de homoseksuele levenswijze van de leerkracht niet verenigbaar was met de grondslag en doelstelling van de school. Schoolbestuur en leerkracht bleken het samen eens te zijn over het ontslag, een conflictsituatie werd het daardoor niet echt.
Minister Plasterk schreef – ook in april 2009 – aan alle schoolbesturen in Nederland een brief over het ontslagverbod voor homoseksuele leerkrachten. Ook in het parlement werd al langer aandacht besteed aan homodiscriminatie.
grondrechtenkwestie
In de grondwet staan onder andere het het anti-discriminatiebeginsel en de vrijheid van onderwijs. Verder kennen we de Algemene Wet Gelijke Behandeling. In die wet is vastgelegd dat geen onderscheid gemaakt mag worden op grond van het enkele feit van ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele geaardheid of burgerlijke staat. Voor schoolbesturen in het bijzonder onderwijs was het bestaan van openlijk homoseksueel samenleven - strijdig met de grondslag en doelstelling van de school – vaak een extra feit waarop een ontslag voor homoseksuele leerkrachten werd gebaseerd.
Het Europees Parlement maakte ook duidelijk dat de Nederlandse “enkele-feit-constructie” niet tolerabel was.
goed vooruitzicht
Nu is er een goed vooruitzicht ontstaan voor homoseksuele leerkrachten: de zgn. enkele-feit-constructie gaat verdwijnen.
Een wetsvoorstel van D’66, GroenLinks, PvdA, SP en VVD werd begin september bij het parlement ingediend door initiatiefnemer Boris van der Ham van D’66. Met die partijen als ondertekenaars is al een Kamermeerderheid bereikt.
In het wetsvoorstel verdwijnt de enkele-feit-vermelding. Schoolbesturen, maar ook instellingen op politieke grondslag en religieuze organisaties kunnen niet langer aanvullende eisen stellen aan bijvoorbeeld het persoonlijk leven van het personeel.