Ben je tégen een voorstel ? Dan stem je tegen. Wil je een voorstel wijzigen ? Dan dien je een amendement in. Het is "not done" een amendement in te dienen dat het voorstel omdraait naar het tegenovergestelde. Dat heet een "destructief amendement". Het leverde een aardig debatje op tussen GroenLinks en VVD in de vergadering van 23 september.
Voorstellen voor de gemeenteraad zijn in de ogen van de diverse fracties vaak niet helemaal perfect. Tegenstemmen kan, maar je kunt ook proberen het voorstel bij te buigen door het indienen van een amendement.
Buig je een voorstel helemaal om naar het tegenovergestelde van het oorspronkelijke voorstel, dan is er sprake van een destructief amendement. Volgens staatsrechtelijke normen is dat “not done”.
projectbesluit
Donderdag 23 september kreeg de raad enkele voorstellen om te besluiten geen zgn. projectbesluit te nemen. Een projectbesluit is de opvolger van een besluit tot het verlenen van vrijstelling van bestemmingsplannen. Daarmee kunnen kleine wijzigingen worden geregeld zonder het hele bestemmingsplan opnieuw vast te stellen. Na een aanvraag voor een wijziging moet de raad een besluit nemen over het wel of niet nemen van zo’n projectbesluit. Het college had de raad voorgesteld om voor twee situaties geen projectbesluit te nemen. De VVD diende voor beide situaties een amendement in. Die amendementen wilden juist wél een projectbesluit laten nemen.
verzoek van orde
Jan Aalbers wees VVD-woordvoerder Lagerweij er op dat deze amendementen eigenlijk destructief waren en vroeg welk ander effect zijn amendement zou kunnen hebben in vergelijking met gewoon tégen het voorstel te stemmen. Natuurlijk was het mogelijk om via een ordevoorstel te proberen de amendementen van tafel te krijgen. In zo’n geval moet de gemeenteraad daar een beslissing over nemen. Dat zou het verhaal wel erg ingewikkeld maken. GroenLinks probeerde het daarom met een “verzoek van orde” aan dhr. Lagerweij. Overtuigd van de kwaliteit van zijn amendement weigerde deze op het GL-verzoek in te gaan.
De raad wees in beide gevallen de amendementen af en aanvaardde het collegevoorstel. Uit de VVD-fractie klonken in onze richting verwijten over ‘ondemocratisch gedrag’. We vinden dat uiteraard jammer. Ondanks de vaak tegengestelde politieke opvattingen hebben we elkaar vaak kunnen vinden waar het gaat om een waakzame houding voor een goed democratisch proces en de kwaliteit van besluitvorming. Daarbij past het ook om kritisch te kijken naar de manier waarop je zelf probeert je doelen te bereiken.