Betaalbaar bouwen en wonen in Epe is bijna een illusie.

 

In een vorige bijdrage in deze rubriek op de gemeentepagina in “Rondom de Sprengen” hebben we ook al aandacht besteed aan wonen in Epe.

De afgelopen periode zijn er weer een aantal appartementencomplexen van projectontwikkelaars door de gemeenteraad goedgekeurd. In Vaassen aan de Wetstraat, hier worden 29 koopappartementen gebouwd, waarvan 10 in het goedkopere segment. In Epe 13 appartementen boven de nieuw te bouwen Hema, waarvan 6 middelbare en 7 dure appartementen en 22 appartementen op de plek van boekhandel Bosch, waarvan 11 dure, 5 middeldure en 6 in het goedkopere segment. GroenLinks heeft bij het laatste plan tegen gestemd en bij de Hema met pijn in ons hart voor.

De Hema is vorig jaar al begonnen met een gedeeltelijke sloop van het pand. Er is nu een schutting met parkachtige schilderingen aan de voorkant aangebracht, maar voor de rest is er geen activiteit. En gaat de verpaupering door.

Als je op Funda kijkt, zie je dat er van de 13 appartementen boven de Hema er nog geen ėėn is verkocht (17 augustus 2023).

GroenLinks vraagt zich af of met name het dorp Epe niet verzadigd is met dure appartementen

GroenLinks pleit al heel lang voor meer sociale betaalbare huurwoningen en aanpassing van de Woonagenda. De nieuwe woonagenda laat steeds op zich wachten. Het college had vorig jaar al toegezegd dat deze er zou komen, maar is er nog steeds niet.

Er zijn massa’s jongeren en starters die graag zelfstandige woonruimte willen hebben, maar de ontwikkelaars bouwen hoofdzakelijk middeldure en dure woningen, die onbetaalbaar zijn en vooral hun eigen zak spekken.

Misschien moet de eis van parkeren op eigen terrein schrappen, want die ondergrondse parkeergarages maken het erg duur.

Al met al vraagt het meer creativiteit en vooral goede wil en slagkracht om goedkopere woningen in het sociale huur segment te gaan bouwen.

Als u ideeën hebt of meer van GroenLinks Epe wilt weten, neem contact met ons op.

 

Namens de fractie van GroenLinks

 

Jan Willem van der Baan

Jwvanderbaan@epe.nl