"Wie ontbijt op bed wil, moet wél in de keuken slapen" GroenLinks heeft in 2010 heel bewust gekozen voor stabilisatie van de coalitie met Nieuwe Lijn, CDA en Partij van de Arbeid. We werden geen gedoogpartij maar volledig onderdeel van de coalitie. Wij zijn de coalitiepartners erkentelijk voor de prima samenwerking en de behaalde resultaten. Er liggen genoeg opgaven voor de volgende collegeperiode, de huidige coalitie laat een gezonde basis achter: financiën op orde, organisatie gemoderniseerd en klaar voor het adequaat voeren van regie, de beleidsbasis voor middellange en lange termijn is vormgegeven. In de volgende periode zijn er legio kansen voor ontbijt op bed. GroenLinks weet dat je daarvoor in de keuken moet slapen en daar zijn we zeker toe bereid.

TERUGBLIK

GroenLinks draagt sinds 2010 verantwoordelijkheid als coalitiepartij.  Een hele stap  na vier raadsperioden met een geheel eigen geluid in de raad. We werden door sommigen direct als gedoogpartij gekenschetst. Daarmee de geschiedenis van GroenLinks in de Eper gemeenteraad faliekant miskennend.

GroenLinks heeft in 2010 heel bewust gekozen voor stabilisatie van de coalitie met Nieuwe Lijn, CDA en Partij van de Arbeid. We werden geen gedoogpartij maar volledig onderdeel van de coalitie.

Wij zijn de coalitiepartners erkentelijk voor de prima samenwerking en de behaalde resultaten.

Dat we geen wethouder hebben geleverd was onze eerste bijdrage aan de noodzakelijke bezuinigingen, maar betekende een risico voor onze zichtbaarheid. Gaan we af op de verhouding tussen waardering en kritiek die we hebben gekregen dan is het met die zichtbaarheid wel meegevallen, al  had dat als collegepartij zeker minder moeite gekost.

Net zo min als toen we eerder onze manier van oppositie voeren invulden met roepen aan de zijlijn dat het werk van de coalitie allemaal kommer en kwel was, net zo min hebben we nu aan de zijlijn staan roepen dat het allemaal mooi en goed was. Integendeel:  eerder voerden we constructief oppositie, we hebben het vaak meestribbelen en tegenveren genoemd;  de afgelopen jaren hebben we constructief meegewerkt aan het werk in de keuken. Het eigen geluid van GroenLinks bleef in de raad zeker hoorbaar.

We hebben het werk in de coalitiekeuken met genoegen uitgevoerd. We zijn van mening dat het “Samen beter, samen verder” recept goed heeft gewerkt.  Zeker toen het spannende tijden werden met een forse rijkskorting op het gemeentefonds heeft de huidige coalitie juiste keuzes gemaakt door een goede mix van uitgavenkortingen, inkomstenverhogingen en technisch financiële maatregelen door te voeren. We vonden het belangrijk de burgerparticipatie te versterken en hebben daarom de uitgavenvermindering  bij voorkeur niet gezocht op plekken waar dat direct de inzet van vrijwilligers raakte.

GroenLinks heeft veel goede dingen realiteit zien worden:

Er is een gebiedsfonds met een streekrekening voor de Veluwe gevormd; er is werk gemaakt van duurzaamheid (hoewel we daar niet meer de wind in de rug kregen via subsidies).  Epe voert actief sociaal beleid, laat mensen niet vallen en ondersteunt zwakkeren opdat ze volwaardig aan de samenleving kunnen  deelnemen. Het fietsbeleid maakt dit najaar een geweldige sprong vooruit met het reëel veiliger inrichten van diverse knelpunten langs de ringweg.

GroenLinks heeft zich verder geprofileerd opgesteld in het verzet tégen het LOG Beemte-Vaassen, vóór de aanpak van illegale bewoning van recreatieverblijven, tégen het ongebreideld kappen van bomen, vóór goed openbaar onderwijs, tégen verhullende besluitvorming, vóór het opstellen van een goede regieladder.

De raad heeft belangrijke lange termijn beleidsroutes aangegeven: woonvisie, duurzaamheidsnota, landschapsontwikkelingsplan en vooral de nota Epe 2030.

Het is erg jammer dat juist deze lange termijn beslissingen niet de steun van alle hoofdstromingen in de raad hebben gekregen. 

We hebben het niet cadeau gekregen, we kregen niet zomaar een ontbijt op bed.  We hebben er geen spijt van dat we in de keuken hebben geslapen (en gewerkt).

ACTUEEL

Hoewel een programmabegroting vier jaar vooruit beoogt te kijken is het zeker van belang om te kijken hoe het actueel in de keuken toegaat.

De RGV Holding heeft recent gefuseerd met het Recreatieschap Achterhoek-Liemers. We zijn erg benieuwd naar de gevolgen daarvan.  We rekenen er op dat de vrije toegankelijkheid van de Veluwse recreatiegebieden op dezelfde wijze geregeld blijft als voorheen. We hopen dat de vergoeding voor de bestuurders niet droogjes op hetzelfde of mogelijk nog hoger niveau is vastgelegd.

We blijven uitzien naar een debat met het college over die vergoedingen én over de wenselijkheid van een aantal activiteiten van de overheidsBV.

De bestuurlijke gang van zaken over het aanleggen van een zwijnenkerend raster rond het dorp Epe hebben we eerder tegen het licht gehouden. De eerdere toezegging van het college om – na de eerste reservering van € 100.000 – een normale besluitvormingsprocedure via de gemeenteraad te voeren, is helaas niet uitgevoerd.  GroenLinks vindt dit strijdig met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en vooral risicovol voor het aanzien van de bestuurspraktijk in onze gemeente. Het is wat ons betreft niet te laat om alsnog de discussie over nut en noodzaak aan de tracé-discussie te koppelen, immers de raad heeft niet actief een expliciet omrasteringsbesluit genomen.

We slapen weliswaar in de keuken, maar we roeren niet elk gerecht:  het is aan het college om hier de kerende beweging te kiezen.  Let op:  GroenLinks vindt dit bestuurlijk, onze inhoudelijke opstelling over het zwijnenkerend raster valt hier niet uit af te leiden.

GroenLinks heeft al enige tijd een initiatiefvoorstel klaarliggen om “verhekking” in het buitengebied tegen te gaan. We zien ons genoodzaakt de indiening daarvan op te schorten om de discussies helder te houden.

De regie-operatie voor het uitbesteden van de zorg voor de buitenruimte is erg kostbaar. Met het oog op de invoering van de transitie die gekoppeld is aan de invoering van de Participatiewet denkt GroenLinks dat er kansen liggen om met een omvorming van de huidige buitendienst tot een participatieorganisatie zowel de financiële situatie van de gemeente als de participatiedoelstellingen te dienen. We zien graag dat de huidige beleidsvoornemens – die ongetwijfeld ook adequaat zijn – en de constructie van het Lochemse BBOOR-initiatief eens met elkaar worden vergeleken.

Ontbijt op bed hoeft hier niet: de RGV-bestuurders hebben  heus meer dan droog brood, de wilde zwijnen hoeven ook al niet niet bijgevoerd te worden en de buitendienst kan best nog even voor het ontbijt zorgen zolang ze in de keuken slapen.

TOEKOMST

De Programmabegroting 2014-2017 is een degelijke begroting. De nieuwe rijksbezuiniging van 2,4 miljoen euro wordt op het eerste gezicht keurig opgevangen. Dat gaat dan wel ten koste van de ruimte voor nieuw beleid.  We willen graag van het college weten in hoeverre de extra bezuinigingen structureel  of conjunctureel zijn en hoe zich dat vervolgens verdraagt met het treffen van begrotingsmaatregelen die slechts incidenteel ingezet kunnen worden. 

GroenLinks is blij met de aandacht voor de demografische ontwikkelingen in meerjarenperspectief. Het legt daarmee een goede basis voor de aanstaande discussie over het benodigde voorzieningenniveau in kleine kernen en in ons buitengebied.  


Een ander meerjarenperspectief is dat van de transities voor zorg, jeugdzorg en participatie op de arbeidsmarkt.

Voor deze transities biedt de voorliggende programmabegroting weinig aanknopingspunten. We vragen het college daarom om tenminste elke 3 maanden te rapporteren over het spoorboekje en de financiële ramingen of barometerstanden die op grond van de ontwikkelingen gemaakt kunnen worden.  

Epe 2030, de toekomstvisie voor over 17 jaar, heeft het in de begroting  wat minder ruim gekregen. We verwachten dat in de beleidsvorming echter wel degelijk naar verder liggende tijdshorizons wordt gekeken dan de gebruikelijke vier jaar.

Het onderwerp gemeentelijke herindelingen wordt door anderen geregeld op onze agenda geplaatst.

Om aan zet te blijven of te komen lijkt het ons raadzaam een scenario-verkenning voor onszelf uit te voeren. Daarmee hopen we te voorkomen dat we voor voldongen feiten staan – in casu andere, reeds ontstane clusters –waardoor onze keuzes beperkt zijn. Om het positiever te formuleren: de scenario-verkenning hoort ook voort te komen uit een verantwoordelijkheidsbesef voor de regio.



Tenslotte, maar absoluut niet het minst belangrijk, is de vooruitblik voor de economische ontwikkeling. De duurzaamheidsprofielen van gemeente Epe en de Provincie Gelderland en ook de profielen voor recreatie en toerisme maken duidelijk wat de kernwaarden van onze omgeving zijn.

Natuur en landschap, rust, ruimte, stilte zijn die kernwaarden. Schaliegasboringen wijzen we af, gelukkig gaat de Provincie Gelderland ons daarin voor, maar ook in onze raad voeren we er binnenkort een discussie over. 

Er zijn meer dingen waarvoor we over de gemeentegrenzen moeten kijken:

Discussies over windenergie kunnen we niet laten overwaaien, we zullen er houdbare standpunten over moeten innemen. Dat geldt ook voor een eventuele uitbreiding van vliegveld Teuge, de snelwegenstructuur, ontwikkeling openbaar vervoer.

Het beleid voor kleine kernen en de leefbaarheid in het buitengebied krijgt binnenkort nader vorm door de discussie over de basisvoorzieningen die we daar willen behouden. We weten dat de Vereniging Kleine Kernen Gelderland veel bruikbaar materiaal en ondersteuning kan bieden.

Voor GroenLinks staat de sociale energie als drijvende kracht voorop.

Er liggen genoeg opgaven voor de volgende collegeperiode, de huidige coalitie laat een gezonde basis achter: financiën op orde, organisatie gemoderniseerd en klaar voor het adequaat voeren van regie, de beleidsbasis voor middellange en lange termijn is vormgegeven.

In de volgende periode zijn er legio kansen voor ontbijt op bed. GroenLinks weet dat je daarvoor in de keuken moet slapen en daar zijn we zeker toe bereid.